Här får du effektiva verktyg för att hitta balansen i ditt liv, andas för att fylla på energi och andas för att bli lugn ?

Yin & Yang-kollen
Du känner säkert igen symbolen här ovan, men vet du vad den står för och hur den gestaltas i ditt liv?
Enligt österländsk filosofi är Yin och Yang de två krafterna som verkar i universum. Även om de är varandras motpoler, hör de ihop och kan inte existera utan varandra.
Samspelet dem emellan är hela tiden flytande och i det optimala läget råder balans och harmoni.

Yin är det svarta och representerar bland annat natt, vila, lugn, stillhet, kvinnligt, kyla, måne.
Yang är det vita fältet och representerar dag, aktivitet, rörelse, manligt, eld, värme, sol.

Yin & Yang-kollen är ett bra verktyg för att göra dig uppmärksam på hur balansen ser ut i ditt liv.

GÖR SÅ HÄR:
Titta på symbolen och ställ olika frågor till dig själv.  Låt din medvetenhet öppnas och känn in svaret snarare än att tänka.  
Här följer några förslag på frågor:
* Hur mycket rörelse, aktivitet har du under en dag eller en vecka (Yang)? 
* Hur mycket vila och återhämtning ger du dig själv (Yin)?

Sök efter balans mellan Yin och Yang - då mår du bäst!
Ett exempel på detta är att om du har det stressigt eller intensivt en period är det klokt att balansera det med en period med mer lugn så att du kan fylla på ditt Yin-förråd.
Detta så att du inte riskerar att utmatta dig själv och drabbas av psykisk ohälsa eller skador / sjukdom.
Genom att bli medveten om hur balansen mellan Yin & Yang är, har du alltså möjlighet att styra ditt liv och därmed påverka din hälsa, vitalitet och energi!


Två övningar med omedelbar effekt
Långsamma, djupa andetag ger lugn och återhämtning
Andningen är ett mycket effektivt sätt att påverka hur ditt sinnestillstånd är. När du är stressad är andningen ytligare och högre upp i bröstkorgen. Det leder till spänningar i axlar, nacke och huvud och till att du tänker sämre. 
Genom att andas med lugna djupa andetag ända ner i magen, kickar du igång ditt kylande och lugnande system, vilket medför att du sänker din stressnivå och fylls av ett lugn. 
Dessutom tillför du syre till hjärnan, vilket ökar tankeförmågan. En annan positiv effekt är att du slappnar av och eventuella spänningar i axlar, nacke, huvud kan lätta.

GÖR SÅ HÄR:
Sitt bekvämt, rak rygg, sänkta axlar och öppet bröst. Låt händerna vila på dina lår. Blunda. Andas med lugna, djupa andetag genom näsan. Känn hur andningen når ända ner i magen och att mage och bröst expanderar när du andas in. Låt andetaget få ha rymd och ett mjukt flöde i den takt som kroppen signalerar. Känn hur du fylls av lugn.
Stanna kvar i övningen så länge du så önskar och vakna sen till på ett mjukt sätt.

Snabba, korta andetag ger uppiggande effekt
Ibland vill du kanske bli pigg och fylld av energi. Till exempel inför ett möte eller om du känner dig sömning. Använd då korta, snabba andetag, vilka kickar igång ditt uppiggande system.
Eldandning är en kraftfull andningsteknik som ger energi, detoxar, ökar cirkulationen, gör dig klartänkt och fokuserad, samt stärker nervsystemet.

GÖR SÅ HÄR: 
Sitt bekvämt, rak rygg, sänkta axlar och öppet bröst. Låt händerna vila på dina lår. Blunda. Börja andas in och ut genom näsan och låt magen puta ut och sugas in med hjälp av buklåset.  Ungefär som en magdansös som vibrerar magen.  Magen åker utåt när du andas in, och dras in när du andas ut.  Låt andningen vara jämn och rytmisk - andas in lika mycket luft som du andas ut.
Så småningom kan du öka tempot i andningen till ca 2-3 andetag / sekund. Andas ca 20-40 gånger och låt sen andetaget bli lugnare och djupare för en kortare vila. 
Om du vill kan du upprepa flera omgångar. Känn hur du fylls av värme och energi. 
Kom tillbaka genom att öppna ögonen och röra lite på kroppen.

OBS! Tänk på att inte använda Eldandningen vid menstruation och graviditet då den stör den naturliga menstruationscykeln!

Vi hoppas och ser fram emot att du har mycket glädje och nytta av hälsotipsen!  
Du får gärna återkoppla och berätta om dina upplevelser ?

Namaste!

Lotta & Laila

Joomla SEF URLs by Artio